6 Mart 2016 Pazar

Tarihi



Barut malum en eski patlayıcı, itekleyici kimyasaldır. Tarihte malum ve baruttan bahseden ilk yazı, 850 senesinde Çin’de yazılmış bir kitapta geçmektedir. Kitapta ölümsüzlük iksirini bulmaya çalışan bir kimyacının yan ürün olarak barutu bulduğunu gösteren kısımlar mevcuttur. Kullandığı maddeler ve yanıcılığından bahsedilmiştir.
Moğol savaşçısı Japon samurayına barut bombası atarken. (1281, Moğolların Japonya istilası)

Çinliler barutu tabanca olarak ilk defa 904 yılında patlayıcı olarak kullandılar. Adını “uçan ateş” koymuşlardı. Arkasından barut bombalarını mancınıklarda da kullanmaya başladılar. Barutun kayıtlı ilk itici güç olarak kullanılması 1132 senesinde bambudan yapılmış toplarda kullanılması denemeleridir. Metal boruya haiz topların kullanımı 1268-1279 tarihleri içinde Moğollar ile Song Hanedanlığı arasındaki cenkta görülür.

Barutun İcadı


Barutun Araplar tarafınca kullanılması 13. Yüzyılda gerçekleşmiştir.



Barutun Avrupa’ya iyi mi geldiği hakkında fazla bir data yoktur. Bazı tarihçiler İpek Yolu yöntemiyle geldiğine inanmakta, bir grup da, barutun Avrupa’da Çin’den bağlarımsız olarak buluş edildiğini savunmaktadır.



1846 senesinde italya’da soprero,İsveç’te schönbein ve Fransa’da böttger adlı kimyagerler ayrı ayrı çalışarak Nitrogliserin ve Nitroselüloz ( yada pamuk barutu) adında olan barut çeşidini buldular. Bu patlayıcılar pozitif yönde olduğundan ,bircok fert bunları tekamül ettirmek için çaba sarf etti 1886’da Fransız kimyager Vielle silahlarda kulanılabilen ilk dumansız barutu yapdı.

Barutun Tarihi Kim Tarafından Kullanılımı

  • Uploaded by: Unknown
  • Views:
  • Category:
  • Share

    0 yorum:

    Yorum Gönder

     

    Our Team Members

    Copyright © Barutun İcadı Tarihsel Gelişimi | Designed by Templateism.com | WPResearcher.com